Johann Georg Pascha, ένας ξεχωριστός Οπλοδιδασκαλος του 17ου αιώνα


Του Παναγιώτη Κλώνου, μέλους της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ και των Ελλήνων Ελεύθερων Ξιφομάχων (Meyer’s Freifechter Guild).

Ο Johann Georg Pascha γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1628 στη Δρέσδη της Γερμανίας και πέθανε στις 4 Σεπτεμβρίου του 1678 στο Μαγδεμβούργο. Κατά τη διάρκεια της ζωής του, απέδειξε ότι ήταν ένας ιδιαίτερα δραστήριος δάσκαλος των όπλων και έγραψε 14 εγχειρίδια οπλομαχητικής. Η ύλη περιείχε τα εξής: rapier, πάλη (ringen), λόγχη (pike,partisan), half-pike (Jägerstock), οδηγίες για το κούνημα της σημαίας και το άλμα στη σέλα του αλόγου, τη χρήση του μουσκέτου, καθώς και αναλύσεις θεμάτων στρατηγικής και ασκήσεων γυμναστικής.

Επιπλέον, ο Pascha φρόντισε στα συγγράμματά του να προσφέρει στον αναγνώστη μια εμπεριστατωμένη ανάλυση ως προς τη χρήση των όπλων που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή, με ενδιαφέρουσες και λεπτομερείς εικόνες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το πρώτο του βιβλίο με τον τίτλο ‘’ Kurze Unterrichtung belangend die pique die Fahne, den Jägerstock, Das Voltesiren, das Ringen, das Fechten auf den Stoss und Hieb, und endlich das Trincieren verferrigts’’ του 1657
( Σύντομες πληροφορίες για το Pike, τη σημαία, το Half-Pike, το άλμα στο άλογο, την πάλη, το Thrust and Blow και, τέλος, το μαγειρικό μαχαίρι) είχε επανεκδοθεί το 1658 και το 1659. Ακόμα και τα δύο τελευταία βιβλία που έγραψε το 1672 και το 1673 είχαν παράλληλο κείμενο στα γαλλικά.

Επίσης, την περίοδο 1660 – 1661 εκδόθηκε η ύλη της λόγχης, του half-pike (Jägerstock) και του άλματος σε 3 ξεχωριστά βιβλία ενότητες που είναι τα εξής:

  1. ‘’Kurtze jedoch deutliche Beschreibung Des Pique’’ (1660) – Η σύντομη και σαφής περιγραφή της χρήσης και των τεχνικών της λόγχης.

  2. ‘’Kurtze Anleitung des Jägerstocks oder Halbe Pique’’ (1660) – Σύντομες οδηγίες για το half-pike (Jägerstock).

  3. ΄΄ Kurtze iedoch gründliche Beschreibung des Voltiger΄΄ (1660) – Η λεπτομερής περιγραφή για το άλμα.

  4. ‘’ Kurze jedoch deutliche Beschreibung handelnd vom Fechten auf den Stoss und Hieb’’ (1661) – Η σύντομη και σαφής περιγραφή της ξιφασκίας με το χτύπημα και την προβολή. (ύλη rapier)

Στη συνέχεια έχουμε το βιβλίο ‘’84 Fahnen Lectiones, wie selbige zierlich geschwungen, nebst denen Tritten, wie niet derselben zu jedweder Lection gemacht werden müssen’’ (1661) – Τα 84 μαθήματα για τη σημαία ως προς τα βήματα και το πώς πρέπει να εφαρμοστούν ταλαντεύοντάς τη.

Το 1663, ο Pascha συνέγραψε το
‘’ Vollständiges Ring-Buch’’ που είναι το Ολοκληρωμένο εγχειρίδιο πάλης, το οποίο επανεκδόθηκε το 1665. Επιπλέον, το 1666 στο βιβλίο ‘’ Vollständiges Fecht- Ring- ûnd Voltigier-Bũch’’ συμπεριελήφθησαν οι διδασκαλίες του rapier, της πάλης και του άλματος στο άλογο. Την ίδια χρονιά ο Pascha δε δίστασε καθόλου να εκδόσει ένα καινούργιο βιβλίο, το ‘’ Deutliche Beschreibung, Von dem Exerciren in der Mußquet In drey Theil abgetheilet (Η σαφής περιγραφή χρήσης του μουσκέτου χωρισμένη σε 3 ενότητες).

Αργότερα, την περίοδο 1667 – 1669, υπήρξαν 2 επανεκδόσεις που περιελάμβαναν την ύλη των όπλων που αναφέραμε παραπάνω.

Παρόλα αυτά, ο Johann Georg Pascha συνέχισε τις δραστηριότητές του εκδίδοντας άλλα 2 συγγράμματα που είναι τα εξής:

· ‘’Deutliche Beschreibung von dem Exerciren in der Musquete und Pique in vier Theil abgetheilet – Déclaration ponctuelle de l’exercice du mousquet et de la pique’’ (1672)

· ‘’ Deutliche Beschreibung Unterschiedener Fahnen-Lectionen : In Acht Spiel eingetheilet/ Nebst dem Piquen-Spiel/ Pertuisan und halben Piquen/ oder Jägerstock’’ – Leçons au drappeau divisées en huit jeux en suite de jeu de la pique, de la pertuisane et demy-pique ou de baston à deux bouts’’ (1673)

Η καινοτομία του Pascha σε αυτά τα 2 συγγράμματα ήταν ότι η παράλληλη διατύπωση της γερμανικής γλώσσας με τη γαλλική. Το 1ο εγχειρίδιο εξ αυτών παρουσίαζε την ύλη του μουσκέτου, της λόγχης και ακήσεων γυμναστικής. Αντίθετα, στο 2ο έχουμε την ύλη του κουνήματος της σημαίας, του Pike, του Partisan και του Half – pike.

 

Στο βίντεο μονομαχία με ξίφη:

(Κάνε εγγραφή στο κανάλι μας για να είσαι ενημερωμένος )

Τέλος ,συμπεραίνουμε ότι ο Johann Georg Pascha υπήρξε ανατρεπτικός οπλοδιδάσκαλος για τα δεδομένα του 17ου αιώνα προσφέροντας ένα πλούσιο έργο διδασκαλίας στις νεότερες γενιές οπλομάχων.

Πηγές:

· Michael Chidester – Wiktenauer.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s