Ευρωπαϊκή Ξιφασκία: Η χρήση του σπαθιού δύο χεριών των Γερμανών Landsknecht ( 4ο Βίντεο )


 

Ευρωπαϊκή Ξιφασκία: Η χρήση του σπαθιού δύο χεριών των Γερμανών Landsknecht.

Σε συνέχεια των προηγούμενων βίντεος:

Και

Και

( κάνε εγγραφή τώρα στο κανάλι μας για να είσαι ενημερωμένος )

Συνεχίζουμε με τις συνθήκες επιθέσεις και τις άμυνες του σπαθιού δύο χεριών αλλά και με απλές τεχνικές μισού σπαθιού , που χρησιμοποίησαν οι Ευρωπαϊκοί στρατοί της αναγέννησης, ανάμεσα τους και οι Γερμανοί Landsknechts.

Ποιοι όμως ήταν οι Γερμανοί Landsknechts της αναγέννησης; Οι ξιφομάχοι αυτοί που συνήθως λάμβαναν θέση στη πρώτη γραμμή και στην τελευταία της παράταξης τους. Ο ρόλος τους ήταν να σπάσουν τα δόρατα του αντιπάλου στρατού χρησιμοποιώντας τα μεγάλα τους σπαθία ή να δημιουργήσουν ρήγμα στις γραμμές του εχθρού. Οι υπόλοιποι συνάδελφοι τους αμέσως εισέρχονταν στο κενό που δημιουργούσαν. Ο άλλος τους ρόλος όσο αφορά τους ξιφομαχους Landsknecht ,διότι υπήρχαν Landsknechts που έφεραν αλαβαρδες και αρκεβουζια, ήταν να χτυπούν το ιππικό από πλάγια. Πάντα όλοι τους ήταν αρματωμένοι με πανοπλίες σύνθετων πλακών ( plate mail ). Ενώ ήταν χαρακτηριστική η ενδυμασία τους. Οι ευγενείς είχαν έρθει σε ρίξει με αυτούς όταν ήθελαν να τους επιβάλουν συγκεκριμένη ομοιόμορφη ενδυμασία. Εντέλει ο αυτοκράτορας Μαξιμίλιαν τους επέτρεψε να φοράνε τα ρούχα που ήθελαν. Η πιο διάσημη μονάδα ήταν η Μαύρη Λεγεώνα η οποία ήταν η μόνη που είχε ομοιομορφία φορώντας μαύρα ρούχα και μαύρη πανοπλία. Λόγο του ρόλου τους και του ρίσκου που έπαιρναν πληρώνονταν δίπλα από τους άλλους συναδέλφους τους για αυτό και λέγονταν διπλοπληρωμενοι. Το μονοπώλιο αυτών των ξιφομαχων την ειχε η Αδελφότητα των Αδελφών Μαρξ και πολύ αργότερα έβγαζαν ξιφομαχους που χρησιμοποιουσαν τέτοιο σπαθί και οι Ελεύθεροι Ξιφομάχοι αν και συνήθως βρίσκονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα αφού υπήρχε μεγάλη αντιζηλία μεταξύ των δύο συντεχνιών.

Οι εν λόγω αυτοί πολεμιστές ήταν σύγχρονοι των Ελλήνων και Αλβανών Stratioti που πολλές φορές συναντήθηκαν είτε στον ίδιο στρατό ή σε αντίπαλο. Μονάδες των Landsknechts είχαν πολεμήσει στο πλευρό των Ελλήνων και των Βενετών ενάντια στους Οθωμανούς τόσο στα νησιά του Ιονίου πελάγους, όσο και στο Αιγαίο πέλαγος αλλά και στην Κρήτη με μεγάλη γενναιότητα.

Ένα από τα όπλα τους ήταν το σπαθί δύο χεριών με ίσια ή με κυματιστή λάμα το οποίο ονομάζονταν δαυλός. Το σπαθί αυτό είναι ιδιαίτερα βαρύ που μπορούσε να φτάσει και κοντά στα 4,6 κιλά. Ο λόγος ήταν ότι το σπαθί αυτό έπρεπε με την στιβαρότητα του είτε συνθλίβει κοντάρια,είτε να αντιμετωπίζει αρματωμενους με βαριές πανοπλίες στρατιώτες , είτε να αντιμετωπίζει σιδεροφρακτα άλογα μαζί με τους ιππείς τους.

Τα τραγούδια που ακούγονται είναι παραδοσιακά Γερμανικά τραγούδια του 16ου και 17ου αιώνα που εξυμνούν τους Landsknechts.

Μένουμε σπίτι, μελετάμε και προπονούμαστε ατομικά λόγο της Καραντίνας για τον Covid-19

Θες να μάθεις Ξιφασκία και Οπλομαχια;
Δοκίμασε τα online lessons με το long distance education program.

Πληροφορίες:

Προπονητής: Γεώργιος Ε. Γεωργάς
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: g_e_georgas@yahoo.gr

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s