Γεώργιος Καντανολέος ο αρχοντορωμαιός της Κρήτης


Freifechter Guild - Hellas

Του Γεώργιου Παπαδάκη

Την ίδια περίοδο που ο Ιωακείμ Μέγερ έκδωσε το βιβλίο του περί ιπποτικής τέχνης το 1570, οι Ρωμιοί (Έλληνες) της Κρήτης ξεκινούσαν την επανάσταση τους ενάντια στους Βενετούς. Ηγέτης της επανάστασης ήταν ο άρχοντας Γεώργιος Καταναλωμένος (Καντανολέων) από το Χριστογέρακο (σημ. Κουστογέρακο στη Ρίζα των Λευκών Ορέων).
Ο Γεώργιος καταγόταν από την επιφανή βυζαντινή οικογένεια των Σκορδιλών (ή Πάτερων). Απαγχονίστηκε, μετά από «δίκη», μαζί με όλους τους γιούς του, όταν συνελήφθη στο γλέντι που ακολούθησε τον γάμο του γιού του Πέτρου με την όμορφη κόρη του Βενετού άρχοντα του κάμπου του Αλικιανού (στο σημερινό δήμο Μουσούρων) Φραντζέσκο Ντα Μουλίν.
Ο Ντα Μουλίν ,σε συνεννόηση με τον γενικό Προβλεπτή της Κάντιας ,Καβάλι, έριξε υπνωτικό στο κρασί των αρχοντορωμαίων.
Μαζί με τους επαναστάτες, μπροστά στον προδότη πατέρα της, απαγχονίστηκε και η όμορφη Σοφία, εξαιτίας του σφοδρου έρωτα της με τον Πέτρο Καντανολέωντα.

Το οικόσημο των Σκορδιλών (Σκορδιληδων) επί ενετοκρατιας.Όλες οι οικογένειες των αρχοντορωμαίων της Κρήτης, μετά από αιματηρους αγώνες, ήταν εγγεγραμμένες στο Βενετσιανικο limbro d oro. Είχαν απολύτως ίσα δικαιώματα με τους Βενετους άρχοντες του νησιού, πλην του διορισμού τους στο αξίωμα του Ρεκτορα (Γενικού Προβλεπτή δλδ πολιτικού και στρατιωτικού διοικητή). Το οικόσημο των Σκορδιλών (Σκορδιληδων) επί ενετοκρατιας.Όλες…

View original post 365 more words

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s