Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ : Ανασκόπηση του 2015


Για άλλη μια χρονιά η Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’, έδωσε το στίγμα της αναδεικνύοντας στο ευρύ κοινό τη Ξιφασκία και την Ιστορική Ξιφασκία με αθλητικά δρώμενα, παρουσιάσεις εργαστήρια και σεμινάρια.

Ας κάνουμε μια ανασκόπηση του 2015 από την αρχή του έτους.

Εργαστήριο Μακριού Σπαθιού Γερμανικής Σχολής Οπλομαχίας, σύμφωνα με τις διδαχές του S. Ringeck

10269398_653251664797728_2935265902171944658_n

Στις 1 Φεβρουαρίου 2015, διεξήχθη με επιτυχία στην αίθουσα της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ της Ανατολικής Αττικής, εργαστήριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα τη χρήση του Μακριού Σπαθιού Γερμανικής Σχολής Οπλομαχίας, σύμφωνα με τις διδαχές του S. Ringeck, ο οποίος άνηκε στη ‘κοινωνία του Lichtenauer’.

Λέανδρος Καβαλίερος, το πρώτο Ελληνόπουλο που ολοκλήρωσε το πρώτο επίπεδο οπλομαχίας

11025189_961087317249394_8006111074819863050_n

Ο Λέανδρος Καβαλιέρος είναι ο πρώτος επτάχρονος Έλληνας ασκούμενος στις Ιστορικές Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες που απέκτησε το δίπλωμα του πρώτου επιπέδου μετά από συνεχόμενη ενός έτους σκληρής προπόνησης. Εδώ πρέπει να υπογραμμίσω ότι το παιδί αυτό είναι ταυτόχρονα και ασκούμενος στη κλασική ξιφασκία καθώς και καλός σκακιστής.
Γνωρίζει τις 4 Κυρίαρχες θέσης φύλαξης της Γερμανικής οπλομαχίας τις βασικές επιθέσεις και αποκρούσεις καθώς και το ‘Σταυρωτό χτύπημα’ (Twerhau).

Πάμμαχον: Εργαστήριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα Βυζαντινή οπλομαχία του 14ου-15ου μ.Χ. αιώνα

20150308_145514

Στις 8 Μαρτίου 2015, διεξήχθη με επιτυχία στην αίθουσα της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ της Ανατολικής Αττικής, εργαστήριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα Βυζαντινή οπλομαχία του 14ου-15ου μ.Χ. αιώνα.

Το σεμινάριο τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Κλάδος Άθλησης Παμμάχου), με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Ε. Γεωργά και με χορηγούς υλικοτεχνικού εξοπλισμού το Σύλλογο Ιστορικών Μελετών ‘Κορύβαντες’ ,τη Φιλοκαλία ‘Δια χειρός και σιδήρου’, Hellenic Armors και τον κ. Δημήτριο Σκουρτέλη ιστορικό ερευνητή και κατασκευαστή αγχέμαχων όπλων. Ευχαριστούμε τους φορείς για τη χορηγία τους που με αυτή συνέβαλαν στη πραγματοποίηση του σεμιναρίου.

20150308_150013

Το εργαστήριο Βυζαντινής οπλομαχίας ξεκίνησε με διάλεξη που επισημάνθηκε το πώς η οπλομαχία των Ρωμαίων της ανατολής πέρασε μέσω των Ρωμιών μισθοφόρων ‘stratioti’ στους στρατούς της Δυτικής και Βόρειας Ευρώπης το 15ο αιώνα. Αναφέρθηκε τι εξοπλισμό έφεραν οι πολεμιστές αυτοί και τι τεχνικές μάχης είχαν, ενώ επισημάνθηκε ότι είχαν επιρροές και από τους Οθωμανούς πολεμιστές. Αποδείχθηκε με επιστημονική ερεύνα ότι οι ‘stratioti’μάχονταν όπως οι προκάτοχοι τους, όπου λεγόντουσαν Ακρίτες ή Limitanei. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι κατάφρακτοι ιππείς της αυτοκρατορίας δε διέφεραν από τον εξοπλισμό των Ιταλών και Γερμανών ιπποτών ενώ έφεραν τον ίδιο επιθετικό και αμυντικό εξοπλισμό.

Επίσης επισημάνθηκε πως οι ‘stratioti’ επηρέασαν και άλλαξαν τη δομή και τη τακτική των Δυτικών στρατών αναβαθμίζοντας το ρόλο του ελαφριού ιππικού, αλλά και γιατί υιοθέτησαν τον τρόπο του μάχεστε των Ρωμιών. Αναφέρθηκαν ονόματα διάσημων Ρωμιών που έγιναν ιππότες της Γαληνότατης Δημοκρατίας της Βενετίας, ιππότες και κόμηδες του Βασιλείου της Γαλλίας, ιππότες και ευγενείς της Αγίας Ρωμαϊκής Γερμανικής Αυτοκρατορίας, ενώ αρκετοί πολέμησαν ακόμα και στα βόρεια σύνορα της Αγγλίας ενάντια στους Σκοτσέζους κάτω από το στέμμα του Άγγλου βασιλιά. Επίσης αναφέρθηκε ότι οι τρομεροί Αϊκίτζοι, το ελαφρύ ιππικό των Οθωμανών ήταν αρχικά αυτόμολοι Ρωμιοί που άλλαξαν στρατόπεδο και εξισλαμίσθηκαν. Επίσης αναφέρθηκαν οι ακόλουθοι των ‘stratioti’ οι Ζαγραδόροι όπου ήταν πεζοί και μάχονταν με παρόμοιο τρόπο με τους ‘stratioti’.

Αργότερα αναφέρθηκαν τα παρακλαδια των ‘stratioti’ οι οποίοι ήταν οι Argoulets, οι Carabins και οι Croats που υπηρετούσαν τους Δυτικούς στρατούς από το 15ο αιώνα έως και το 18ο αιώνα. Επίσης αναφέρθηκε για τους Ρωμιούς που υπηρέτησαν την Αυστρία κατά αλλά και μετά τη πολιορκία της Βιέννης από τους Οθωμανούς το1529 και πως μέσω αυτών δημιουργήθηκαν αργότερα οι Grenzer που αρχικά ήταν Έλληνες και σταδιακά αντικαταστάθηκαν από Σλάβους. Υπήρχαν πολλαπλές μονάδες Grenzers στελεχωμένα από Έλληνες όπως το σύνταγμα του Αγίου Γεωργίου, το σύνταγμα του Σταυρού, το 13ο Βλάχικο σύνταγμα, το Γερμανικό σύνταγμα του Βανάτου, πολύ αργότερα το σύνταγμα των συνοροφυλάκων Ουσάρων και άλλα. Έτσι επισημάνθηκε η Ρωμαϊκή παρουσία στους στρατούς της Δύσης και μάλιστα σε αυτούς που οι δάσκαλοι οπλομαχίας έγραψαν τα εγχειρίδια μάχης και δημιούργησαν τις σχολές τους.
Επίσης αναφέρθηκε πως αυτοί οι πολεμιστές κατάφεραν νικήσουν με την οπλομαχία τους πολεμιστές που μέχρι τη παρουσία των ‘stratioti’ θεωρούνταν αήττητοι, όπως για παράδειγμα οι Γάλλοι ιππότες αλλά και οι Ελβετοί λογχοφόροι. Μάλιστα αναφέρθηκε πως ο θρύλος των ‘stratioti’ Μερκούριος Μπούας (που αργότερα έλαβε τίτλους από το Γερμανό αυτοκράτορα) όχι μόνο νίκησε με τους άντρες του τους Γερμανούς μισθοφόρους του Γάλλου βασιλιά αλλά μονομάχησε με τον βασιλιά και μάλιστα τον τραυμάτισε σοβαρά στο πρόσωπο ενώ κατάφερε και τον αφόπλισε παίρνοντας το μακρύ σπαθί του ενώ ο βασιλιάς διέφυγε.

Υπογραμμίστηκε ότι όλοι αυτοί οι πολεμιστές όταν γύρισαν στον υπόδουλο υπό της Οθωμανικής αυτοκρατορίας Ελλαδικό χώρο άλλοι έγιναν οι λεγόμενοι ‘κλέφτες’ και πήραν τα βουνά, ενώ άλλοι έγιναν ‘Αρματολοί’ έχοντας πολλαπλούς ρόλους.
Επίσης επισημάνθηκε πως το παραμήριο επιβίωσε στη Τουρκοκρατία με τη μορφή του ραβδό – σπαθιού μέχρι την απελευθέρωση. Τις ομοιότητες του παραμήριου με το Γερμανικό εκπαιδευτικό ξύλινο σπαθί dussack αλλά και τη σχολή του Meyer. Πως τεχνικές του παραμήριου αφομοιώθηκαν από τη Γερμανική σχολή οπλομαχίας. Ομοιότητες του ξίφους σπαθίον με το rapier και η σχέση του με την Ιταλική σχολή οπλομαχίας.
Σημαντική πληροφορία έρχεται από ένα Γερμανό δάσκαλο οπλομαχίας του 15ου αιώνα που άνηκε στη ‘Κοινωνία του Lichtenauer’, είναι ο Martin Siber που ταξίδεψε σε όλα τα Βαλκάνια αλλά και στην Ελλάδα και ήρθε σε επαφή με δάσκαλους που δυστυχώς δε διασώθηκαν τα ονόματα τους και τους αναφέρει ως σεβαστούς και αξιόμαχους, με σκοπό να εμπλουτίσει την οπλομαχία του. Συνεπώς δε διέφερε και πολύ η οπλομαχία των Γερμανών με των Βυζαντινών όσο αφορά τουλάχιστον το μακρύ σπαθί, διότι ο συγκεκριμένος δάσκαλος έγραψε βιβλίο για τη χρήση του μακριού σπαθιού. Μάλιστα το στυλ του αναλύεται αναλυτικότερα σε μεταγενέστερο βιβλίο που γράφτηκε από τον Γερμανό ελεύθερο ξιφομάχο αλλά και δάσκαλο οπλομαχίας, τον Joachim Meyer.
Τέλος αναφέρθηκε στη διάλεξη για ποιους λόγους ποτέ οι Ρωμαίοι της Ανατολής δεν συνέγραψαν εγχειρίδια μάχης.

Έτσι οι ασκούμενοι διδάχτηκαν με βάση τη πρώτη αρχή του Hank Reinhardt, ότι η μορφή ενός εργαλείου καθορίζει τη χρήση του. Έτσι τα Βυζαντινά όπλα έχουν συγκεκριμένη μορφή, που γνωρίζουμε, και άρα γνωρίζουμε και τη χρήση τους.

Οι ασκούμενοι διδαχθήκαν:

Α) Θέσεις φυλάξεως του παραμήριου με μικρή ασπίδα.
Β) Βασικές επιθέσεις των πάνω γραμμών και αποκρούσεις και εκτροπές αυτών.
Γ) Θέσεις φυλάξεως του παραμήριου με ελεύθερο χέρι ή με τη θήκη του σπαθιού.
Δ) Βασικές επιθέσεις των πάνω γραμμών και αποκρούσεις και εκτροπές αυτών.
Ε) Θέσεις φυλάξεως του ξίφους τύπου σπαθίον με μικρή ασπίδα.
Στ) Βασικές επιθέσεις των πάνω γραμμών και αποκρούσεις και εκτροπές αυτών.
Ζ) Θέσεις φυλάξεως ξίφους τύπου σπαθίον με ελεύθερο χέρι ή με τη θήκη του σπαθιού.
Θ) Βασικές επιθέσεις των πάνω γραμμών και αποκρούσεις και εκτροπές αυτών.
Ι) Αντιμετώπιση μακριού σπαθιού με χρήση παραμήριου και το αντίθετο.

Στο εργαστήριο παραβρέθηκαν αθλητές και εκπαιδευτές άλλων μαχητικών αθλημάτων όπως από το Bujikan, Filipino Kali, σκοποβολής, ξιφασκίας, του Παγκρατίου αθλήματος και του Kung fu.

Δοθήκαν πιστοποιητικά παρακολουθήσεως του εργαστηρίου σε όλους τους ασκούμενους.

Επίδειξη Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών στους 3ους Διεθνές αγώνες Ξιφασκίας ‘Κύπελλο Θεσσαλονίκης’ από την Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’

Για πρώτη φορά στην Ελλάδα, με  την ευγενική υποστήριξη του ‘Γυμναστικού Συλλόγου Ξιφασκίας Μ. Αλέξανδρος’, το Σάββατο και ώρα 12:00 η Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών “Λέοντες” του τμήματος Θεσσαλονίκης, έγινε επίδειξη του Ένοπλου Πάμμαχον, στην χρήση του Μακριού Σπαθιού (Longsword) βασισμένη σε τεχνικές του Γερμανού οπλοδιδάσκαλου Joachim Meyer απο το κ. Παύλο Καραχισαρίδη . Η επίδειξη έγινε για τους 3ους Διεθνές αγώνες Ξιφασκίας ‘Κύπελλο Θεσσαλονίκης’ που πραγματοποιηθήκαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας και της Στρατιωτικής Σχολής Αξιωματικών Σωμάτων στις αθλητικές εγκαταστάσεις της ΣΣΑΣ στη διεύθυνση Πλήθωνος Γεμιστού 2 στη Θεσσαλονίκη.

Οι επισκέπτες οι στρατιωτικοί εκπρόσωποι του Ε.Σ. αλλά και οι αθλητές της ξιφασκίας που  βρίσκονταν εκεί και από το εξωτερικό (Ιταλία, Ρουμανία, Ρωσία, Κύπρο, Γεωργία κτλ) είχαν την ευκαιρία να δουν μια προσομοίωση για το πώς ξιφομαχούσαν οι πολεμιστές του 14ου και 15ου αιώνα, πολύ πριν δημιουργηθεί το άθλημα της ξιφασκίας.

Επιλέχτηκε για τη παρουσίαση το Μακρύ Σπαθί διότι οι Γάλλοι το ονόμαζαν και epee. Όσο αφορά για το τόπο μας έχουμε μια σημαντική πληροφορία που έρχεται από ένα Γερμανό δάσκαλο οπλομαχίας του 15ου αιώνα που ανήκε στη ‘Κοινωνία του Lichtenauer’, συγκεκριμένα από τον Martin Siber που ταξίδεψε σε όλα τα Βαλκάνια αλλά και στην Ελλάδα και ήρθε σε επαφή με δάσκαλους που δυστυχώς δε διασώθηκαν τα ονόματα τους και τους αναφέρει ως σεβαστούς και αξιόμαχους, με σκοπό να εμπλουτίσει την οπλομαχία του. Συνεπώς δε διέφερε και πολύ η οπλομαχία των Γερμανών με τους πολεμιστές της Βυζαντινής αυτοκρατορίας όσο αφορά τουλάχιστον το μακρύ σπαθί, διότι ο συγκεκριμένος δάσκαλος έγραψε βιβλίο για τη χρήση του μακριού σπαθιού. Μάλιστα το στυλ του αναλύεται και σε μεταγενέστερο βιβλίο που γράφτηκε από τον Γερμανό ‘ελεύθερο ξιφομάχο’ αλλά και δάσκαλο οπλομαχίας, τον Joachim Meyer.

Το μακρύ σπαθί, υπήρχε στο οπλοστάσιο του Βυζαντίου κατά τον 14ο – 15ο αιώνα. Ήταν το όπλο των ευγενών, και ήταν καλύτερα να χρησιμοποιηθεί με βαριά πανοπλία, αν και το χρησιμοποιούσαν και χωρίς αυτή, ενώ ήταν διαδεδομένο και στη Βουλγαρία αλλά και στη Σερβία. Στη δύση εκτός από όπλο πολέμου ήταν και το όπλο που χρησιμοποιούσαν σε μονομαχίες τιμής ή στις Θεοκρισίες, ιδιαίτερα στην Ιταλία, τη Γερμανία και αλλού ενώ στη Γαλλία το έλεγαν και epee. Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχολή του Joachim Meyer αφομοιώθηκε ολόκληρη από την “Academie de Arms” μετά το 1681 για αυτό και πολλές τεχνικές του είναι αναγνωρίσιμες ως προς τη προσέγγιση της τακτικής.
Ευχαριστούμε όλους τους φορείς που βοήθησαν για τη πραγματοποίηση της επίδειξης.

Εργαστήριο Γαλλικής σχολής ξιφασκίας στη χρήση του μικρού σπαθιού (small sword) απο την Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’

Τη Κυριακή 5/4/2015 και ώρα 11:30-14:30 στα περίχωρα της Μονής Καισαριανής στο δάσος Καισαριανής, διεξήχθει εργαστήριο Γαλλικής σχολής ξιφασκίας στη χρήση του μικρού σπαθιού (small sword- épée de cour).

Θεωρητικά θέματα :

Οι ασκούμενοι ενημερωθηκαν για τις αρχές της έντιμης μονομαχίας με τη χρήση του μικρού σπαθιού, αλλά και για τη χρήση του στους Ευρωπαϊκούς στρατούς από τους αξιωματικούς, καθώς και για την εκπαίδευση αξιωματικών με αυτό το όπλο στον Αμερικανικό στρατό στις αρχές του 20ου αιώνα.


Α) Ιστορία της Γαλλικής σχολής ξιφασκίας.
Β) Τι είναι το μικρό σπαθί (épée de cour).
Γ) Η σχέση του μικρού σπαθιού (épée de cour) με το ξίφος άσκησης (foil).
Δ) Η σχέση του μικρού σπαθιού(épée de cour) με τη κλασσική ξιφασκία.
Ε) Διαφορές και ομοιότητες με το rapier.
Στ’) Διαφορές και ομοιότητες με το μεταγενέστερο ξίφος μονομαχίας (épée).

Θέμα: Γαλλική σχολή ξιφασκίας στη χρήση του μικρού σπαθιού:

Α) Κινησιολογία
Β) Η προβολή
Γ) Απλές επιθέσεις (άμεσες / έμμεσες)
Δ) Απλές αποκρούσεις
Ε) Απλές δεσμεύσεις
Στ) Απλές αντινύξεις (άμεσες / έμμεσες)
Επίδειξη αφοπλισμών

Εκπαίδευση Μονομάχων και Λεγεωνάριων της Αυτοκρατορικής Ρώμης

Ο κ. Χρήστος Γιαταγάννας αρχηγός τμήματος του Γαλατσίου βρέθηκε στη Ρώμη για να εκπαιδευτεί στο τρόπο εκπαίδευσης των μονομάχων και των λεγεωνάριων της αυτοκρατορικής Ρώμης.

‘Εργαστήριο Μακριού Σπαθιού σύμφωνα με τις διδαχές του ελεύθερου ξιφομάχου Joachim Meyer’

11141173_994184160606376_5838695361730563209_n

Τη Κυριακή 3/5/2015 στα περίχωρα της Μονής Καισαριανής στο δάσος Καισαριανής, διεξήχθει με μεγάλη επιτυχία εργαστήριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα: Η χρήση του Μακριού Σπαθιού, σύμφωνα με τις διδαχές του ελεύθερου ξιφομάχου Joachim Meyer.

Το σεμινάριο διεξήχθει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Κλάδος Άθλησης Παμμάχου), με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Ε. Γεωργά.
Στο σεμινάριο παρεβρέθει και ο πρόεδρος του Παμμάχου κ. Κώστας Δερβένης.


Οι ασκούμενοι διδάχτηκαν:

Α) Κινησιολογία – Βηματισμοί.
Β) Τα πρωτεύοντα κοψίματα.
Γ) Τα ανάστροφα κοψίματα.
Δ) Οι δυο τρόποι των εκτοπισμάτων (Versetzen).
Ε) Εισαγωγή στα χειροτεχνήματα (Handtarbeit).
Στ)Ομοιότητες και διαφορές με τη Βυζαντινή ρομφαία του 15ου αιώνα.

Το εργαστήριο το παρακολούθησαν και αθλητές από άλλες ομοσπονδίας μαχητικών αθλημάτων (όπως της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, Πυγμαχίας και άλλων), καθώς και άντρες των Ελληνικών Σωμάτων Ασφαλείας. Επίσης στο το εργαστήριο το παρακολούθησε και πρωταθλητής του Παγκρατίου Αθλήματος.

Δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολουθήσεως του εργαστηρίου σε όλους τους ασκούμενους.

Ο εκπαιδευτής της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’, είναι το νέο μέλος και επίσημος εκπαιδευτής οπλομαχίας της Ακαδημίας Ακριτών των Η.Π.Α.

Ο εκπαιδευτής της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’, Γεώργιος Ε. Γεωργάς, είναι το νέο μέλος και επίσημος εκπαιδευτής Βυζαντινής Οπλομαχίας της ‘Ακαδημίας Ακριτών’ των Η.Π.Α.

Screenshot 2015-05-31 14.54.48Η Ακαδημία Ακριτών έχει οριστεί από την Ελληνική Συμμαχία Παμμάχου , ως « Κέντρο Αριστείας και Αρχηγείο Εκπαίδευσης στις Η.Π.Α» για την Ελληνική πολεμική τέχνη ( Πάμμαχον ) . Ως εκ τούτου , η ακαδημία υποστηρίζει , καινοτομεί και αναπτύσσει το πρόγραμμα της Ελληνικής Συμμαχίας Παμμάχου ( www.hellenicpa.org ) .

Η Ελληνική Συμμαχία Παμμάχου είναι ένας μη-κερδοσκοπικός οργανισμός που ιδρύθηκε στην πολιτεία της Φλόριντα των Η.Π.Α. Οι στόχοι της οργάνωσης περιλαμβάνουν:
1. Την εκπαίδευση της νεολαίας των ΗΠΑ, του Καναδά, της Αυστραλίας, αλλά και της Ελληνικής Διασποράς (διαθεσιμότητα σε όλους τους Αμερικανούς, Καναδούς και τους Αυστραλούς) στη παραδοσιακή Ελληνική πολεμική τέχνη (Πάμμαχον). Η μεθοδολογία αυτή περιλαμβάνει: Ελληνική φιλοσοφία, Ελληνική ορολογία, Ελληνικό πολεμικό χορό, μαχητικό άθλημα, μη αθλητικές τεχνικές αλλά με τη μορφή πολεμικών τεχνών, τη εκπαίδευση στο κοντάρι, στο παραμήριο (σπάθη) και με εξέλιξη κατά τρόπο κατάλληλο για την ηλικία του ασκούμενου. Παράλληλα, παρέχουμε ένα κομμάτι της κατάρτισης των ενηλίκων.
2. Πρόγραμμα πιστοποίησης για “Δάσκαλους / Δασκάλα Νέων” για ενήλικες με σκοπό να εξασφαλίσουν την κατάλληλη εκπαίδευση των νέων και την πρόοδό τους. Όλες οι τάξεις της νεολαίας αναγνωρίζονται από την ΕΟΠΑ (Ελληνική Ομοσπονδία Παγκρατίου Αθλήματος ), καθώς και από το Ινστιτούτο παραδοσιακών πολεμικών τεχνών του Πανεπιστημίου του Νέου Μεξικού.
3. Διευκόλυνση την ενορχήστρωση και τη χρηματοδότηση της ετήσιών πολιτιστικών εκδηλώσεων, που επικεντρώνεται γύρω από Πάμμαχον, στην Ελλάδα για εκπαιδευτές, μαθητές, κλπ αλλά και για τις οικογένειες της Ελληνικής Διασποράς των ασκούμενων.
4. Ενίσχυση του δεσμού μεταξύ των κοινοτήτων της Ελληνικής Διασποράς των ΗΠΑ, του Καναδά και της Αυστραλίας με την Ελλάδα για την ανάπτυξη της νεολαίας.

Για περισσότερα εδώ : http://www.akritesacademy.com/hq/staff/non-resident-staff/akrites-staff-georgiosgeorgas

HEMA στο 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών Δυτικής Αττικής ‘UNION FIGHTERS’

Screenshot 2015-05-25 22.12.20

To πρώτο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών Δυτικής Αττικής ‘UNION FIGHTERS’, είναι γεγονός. Η ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΠΟΛΕΜΙΚΩΝ ΤΕΧΝΩΝ ‘Λέοντες’ και ο σύλλογος UNION OF MARTIAL ARTS έδωσαν το παρόν στο φεστιβάλ πολεμικών τεχνών προβάλλοντας το ένοπλο και το άοπλο ‘Πάμμαχο’ αντίστοιχα. Το φεστιβάλ έγινε στο 2ο κλειστό γυμναστήριο Γ. Κακούρης στο Δήμο Ιλιου.

Το φεστιβάλ ξεκίνησε με τη παρουσίαση άοπλου ‘Παμμάχου’ από το προπονητή Παμμάχου κ. Νίκο Παππά ενώ κατά τη λήξη των αγώνων έγινε παρουσίαση ένοπλου Πάμμαχου από το προπονητή ξιφασκίας και οπλομαχίας κ. Γεώργιο Ε. Γεωργά.

11267221_1004241152934010_5618195399853201941_n

Παρουσιάστηκαν Ιστορικές Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τεχνικές μακριού σπαθιού, rapier και έγινε μονομαχία με παραμήριο και μικρή ασπίδα. Ενώ παρουσιάστηκαν και αφοπλισμοί.

Το 1ο Φεστιβάλ Πολεμικών Τεχνών Δυτικής Αττικής ‘UNION FIGHTERS’ έγινε με επίσημο φορέα το Δήμου Ίλιον. Με αφορμή την επίδειξη έγιναν γνωστές οι Ιστορικές Ευρωπαϊκές Πολεμικές Τέχνες σε δεκάδες αθλητές και στους οικείους αυτών στον Δήμο Ίλιου.

Συγχαρητήρια στους μαχητές του ένοπλου (H.E.M.A) Παμμάχου:

Σπυρίδων Κονταράκης
Ιωάννης Δέδες
Πάνος Παπανικολάου
Νικόλαος Χανακούλας

To φεστιβάλ καλύφτηκε από τη Ramona TV

Πάμμαχον: ‘Εργαστήριο Βυζαντινής οπλομαχίας Πρώιμης Περιόδου’

Διεξήχθην με μεγάλη επιτυχία στις 7 Ιουνίου 2015 στα περίχωρα της Μονής Καισαριανής στο δάσος Καισαριανής στο μεσαιωνικό ναό του Αγίου Μάρκου του Φραγκομονάστηρου , το εργαστήριο Παμμάχου Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα: Βυζαντινή οπλομαχία της Πρώιμης Περιόδου.

IMG_4814

 

Ο Αυτοκρατορικος Ρωμαϊκος Αετός Νικά

Το σεμινάριο διεξήχθην υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Κλάδος Άθλησης Παμμάχου), με εισηγητές τον κ. Γεώργιο Ε. Γεωργά και τον κ. Χρήστο Γιαταγάννα, με χορηγούς υλικοτεχνικού εξοπλισμού το Συλλόγο Ιστορικών Μελετών ‘Κορύβαντες’ ,τη Φιλοκαλία ‘Δια χειρός και σιδήρου’, τη Hellenic Armors και τον κ. Δημήτριο Σκουρτέλη αγιογράφο, ιστορικό ερευνητή και κατασκευαστή αγχέμαχων όπλων. Ευχαριστούμε τους φορείς για τη χορηγία τους που με αυτή θα συμβάλουν στη πραγματοποίηση του σεμιναρίου.

11391582_712101455579415_5377076968029139632_n

ἐν τούτῳ νίκα.

Έγινε ανάλυση της κινησιολογίας οποιουδήποτε ‘λευκού όπλου’ άσχετα με το μήκος και τη μορφή αυτού.

Τακτικές μάχης εναντίον ενός ή περισσοτέρων αντιπάλων αλλά και σε μάχη σε φάλαγγα.
Με χρήση σπαθίον, παραμήριου, ριπτάριου και κονταριού.

Έγινε εκπαίδευση Βυζαντινής φάλαγγας σε βηματισμό πορείας, βάδισμα εφόδου και ωθισμού. Σενάρια προστασίας μεταγωγών και πολύ σημαντικού προσώπου, ενώ εκπαιδευτήκαν στη φάλαγγα που αντιμετώπιζε ιππείς.

11391740_712101652246062_2870595376188279719_n

Επίσης δόθηκε μεγάλη σημασία στα τμήματα των ψιλών, που παρατάσσονταν στο πεδίο και με πιο τρόπο πολεμούσαν καθώς και τη χρήση των τοξοτών.

Οι τακτικές και η εκπαίδευση έγινε με βάση τα αυτοκρατορικά βιβλία μάχης που έχουν διασωθεί, όπως του Μαυρίκιου και του Λέοντα του Σοφού καθώς και των τακτικών του Αρριανού και του Αιλιανού αλλά και από το De Re Militari του Βικέντιου.

Επισημάνθηκαν οι ομοιότητες διαφορές με την οπλιτική φάλαγγα των αρχαίων Ελλήνων, την Μακεδονική φάλαγγα αλά και των αρχαίων Ρωμαίων ενώ έγινε εκπαιδευση και στη χελώνα των Ρωμαίων.

Στο τέλος της εκπαίδευσης έγινε ‘μάχη’ ανάμεσα σε δυο ομάδες σκουτάτων και ψιλών δοκιμάζοντας τακτικές.

Στο σεμινάριο παρακολουθήσαν αξιωματικοί εν ενεργεία των Ειδικών Δυνάμεων, Ειδικοί Φρουροί της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και προπονητές και αθλητές των Ολυμπιακών αθλημάτων της Ξιφασκίας και του Tae kwon do, ο Ενασκητικός Σύλλογος Ιστορικών Συγγραμμάτων E.N.S.I.S,  καθώς και ο πρώην αντιδήμαρχος της Αγίας Παρασκευής.

Δόθηκαν πιστοποιητικά παρακολουθήσεως του εργαστηρίου σε όλους τους ασκούμενους.

Μέλος της σχολής, εθελοντής στο ‘Η Νύχτα Μέρα’ στο ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ

11402275_871218919580859_9045301195238372293_o

Ο προπονητής της σχολής έλαβε μέρος ως εθελοντής στο πρόγραμμα ξιφασκίας που έγινε στις 23/6/2015 στο ΠΑΡΚΟ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ στο πρόγραμμα του ‘Η Νύχτα Μέρα’.
Εκατοντάδες παιδιά και γονείς παρακολούθησαν επίδειξη μονομαχιών ανάμεσα σε αθλητές ξιφασκίας ενώ είχαν την ευκαιρία να ξιφομαχήσουν και να γνωρίσουν το ευγενές αυτό άθλημα.
Από την Ισπανία του 15ου αιώνα και από εκεί στην Ιταλία του 18ου και στη Γαλλία του 19ου και, από στρατιωτική άσκηση και τέχνη εξόντωσης, σε ένα ολυμπιακό άθλημα, η ξιφασκία είναι μια φιλοσοφία για έναν αγώνα, ένα συναρπαστικό παιχνίδι άσκησης του μυαλού, μια πρόκληση για συγκέντρωση, γρήγορη σκέψη, απόφαση αντίδρασης. Τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στους κανόνες ενός ευγενούς αθλήματος, να αντιμετωπίσουν τον αντίπαλο με ταχύτητα πνεύματος και σώματος και να αποδεχτούν την υπεροχή του ικανότερου.

10305598_979041192159385_2142897014024573096_n

Το πρόγραμμα υλοποιείται από τη μη κερδοσκοπική εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος».

Για παιδιά 5-15 ετών.
Αριθμός συμμετεχόντων ανά πρόγραμμα: 8 παιδιά
Διάρκεια προγράμματος: 4’.

Οι Λέοντες ήταν εκεί.

Σεμινάριο Παμμάχου, στο Στρατόπεδο Καραϊσκάκης Α στο Χαϊδάρι

Στις 19/6/2015 απενεμήθη το Έμβλημα του Ειδικού Διακλαδικού Λόχου (ΕΔΛΟ) Πυρηνικής/ Βιολογικής/ Χημικής (ΠΒΧ) Άμυνας από τον Διοικητή της Ταγματάρχη Γεώργιο Κωστή στο πρόεδρο του Παμμάχου κ. Κώστα Δερβένη.

Η ειδική μονάδα αυτή υπάγεται στο ΓΕΕΘΑ και αποτελεί μέρος της Ελληνικής Δύναμης Δέλτα.

Το Έμβλημα απενεμήθη για παροχή εκπαίδευσης και τεχνογνωσίας σε θέματα αντιμετώπισης σωματικής βίας και διαφυγής, σε ειδικό σεμινάριο στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι αξιωματικοί της Σχολής Διαβιβάσεων (ΣΔΒ) και ο διοικητής αυτών Αντισυνταγματάρχης Πάνος Βασιλειάδης στο Στρατόπεδο Καραϊσκάκη Α.

Στην εκπαίδευση συμμετείχαν για τη διεξαγωγή του σεμιναρίου ο κ. Νίκος Παππάς (εκπαιδευτής Παμμάχου), ο αντισμήναρχος Στηλιανός Λειβαδιτάκης (μέλος Παμμάχου), ο κ. Γεώργιος Ε. Γεωργάς (εκπαιδευτής ξιφασκίας και υπεύθυνος οπλομαχίας του Παμμάχου).

Ευχαριστούμε τον κ. Νικόλαο Κουμπανουδάκη (εκπαιδευτή σκοποβολής και μέλους του Παμμάχου) για την ανεκτίμητη βοήθεια του για τη περαίωση του σεμιναρίου.

Γνούς Πράττε.

ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ ΑΘΛΟπολις 2015

Από το ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΝΟ camp ‘ΑΘΛΟπολις 2015’ που έγινε στο Πειραιά. Για πρώτη φορά στο προγραμμάτων αθλημάτων του camp προστέθηκαν η Ξιφασκία αλλά και το ένοπλο Πάμμαχο (Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ).

11377237_894330683973831_8064096904117422369_n

Τμήμα κλασικής ξιφασκίας και ενόπλου Πάμμαχου, Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών, στη νήσο Χάλκη

Είμαστε στην ευχάριστή θέση να σας ανακοινώσουμε τη ίδρυση τμήματος κλασικής ξιφασκίας και  ένοπλου Πάμμαχου Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών, στη νήσο Χάλκη στα Δωδεκάνησα.

Μετά από τριών εβδομάδων εντατηκής εκπαίδευσης πάνω στη χρήση του Παραμήριου όσο αφορά την Βυζαντινή οπλομαχία και του Dussack όσο αφορά τη σχολή του Meyer, το τμήμα είναι έτοιμο.

 

Υπεύθυνη τμήματος : κα Μαίρη Τσίμπικα

Τηλ: 6948222145

Facebook: https://www.facebook.com/maria.tsimpika?fref=ts

 

Τα μαθήματα διεξάγονται στο Γυμνάσιο Χάλκης.

Παρουσίαση Ευρωπαικών Ιστορικών Πολεμικών Τεχνών και ένοπλου Πάμμαχου στον χώρο shantom της Λήδας Σαντάλα

Στις  20/6/2015 έγινε παρουσίαση Ευρωπαικών Ιστορικών Πολεμικών Τεχνών και ένοπλου Πάμμαχου στον χώρο shantom της Λήδας Σαντάλα http://www.shantala.gr από την Ακαδημία Πολεμικών Τεχνών Λέωντες Ανατ.Αττικής με μεγάλη επιτυχία.

11750679_1036002206424571_6082575810897806921_n

Ο εκπαιδευτής της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ Γεώργιος Ε. Γεωργάς, έλαβε το δεύτερο επίπεδο του Παμμάχου

1

Είμαστε στην ευχάριστή θέση να σας ανακοινώσουμε ότι ο εκπαιδευτής της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ Γεώργιος Ε. Γεωργάς, έλαβε το δεύτερο επίπεδο στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της πολεμικής αγωγής του Πάμμαχου. Το επίπεδο είναι αναγνωρισμένο από το Πανεπιστήμιο του Νέου Μεξικού / Ινστιτούτο Παραδοσιακών Πολεμικών Τεχνών.

Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα «αθλητικά μονοπάτια» στη Χάλκη

https://i2.wp.com/www.sportpaths.gr/site/wp-content/gallery/20150419-seminar/2015_AthleticPaths_Seminars_1904-12.JPG

Το πρόγραμμα ‘Αθλητικά Μονοπάτια’ ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία από τη Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Αναγέννηση και Πρόοδος» με αποκλειστικό χρηματοδότη το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με κύκλους επιμορφωτικών μαθημάτων σε 97 επιλεγμένους γυμναστές. Τα μαθήματα διήρκησαν 72 ώρες και αφορούσαν στην θεωρητική και πρακτική επιμόρφωση των γυμναστών και έγινε από Πανεπιστημιακούς καθηγητές και διακεκριμένους επιστήμονες στα γνωστικά πεδία της Προπονητικής, Εργοφυσιολογίας – Εργομετρίας, Διατροφής, Αθλητικής Ψυχολογίας, Αθλητιατρικής, Πρώτων βοηθειών, ναυαγοσωστικής και Μεθοδολογία της προπόνησης αρχαρίων στην κολύμβηση, καλαθοσφαίριση, πετοσφαίριση στην άμμο, επιτραπέζιο αντισφαίριση και στην ξιφασκία.

Σε αυτό το πρόγραμμα έλαβε μέρος και ο γραφών κερδίζοντας πολλές εμπειρίες εκπαιδεύοντας παιδιά που ζουν σε νησιά της άγονης γραμμής. Τα παιδία και οι έφηβοι δεν έχουν τις ευκαιρίες που έχουν τα παιδία που ζουν σε μεγάλες κατοικήσιμες περιοχές όπως για παράδειγμα η Αττική. Επιλέχτηκα από το ίδρυμα να εκπαιδεύσω μαζί με την ομάδα προπονητών που άνηκα, τα παιδία της Χάλκης. Εδώ θα πρέπει να υπογραμμίσω ότι το νησί έχει ένα γήπεδο ποδοσφαίρου 5χ5 και το γήπεδο μπάσκετ και βόλεϊ του σχολείου, όπου σε αυτά έγιναν και οι πιο πολλές αθλητικές δραστηριότητες.

Ακολουθεί Δελτίο Τύπου που αφορά το πρόγραμμα ‘Αθλητικά Μονοπάτια 2015’ που έγιναν στη Χάλκη, από τοπική εφημερίδα της Ρόδου:

 

Ολοκληρώθηκε στις 17 Ιουλίου 2015 το αθλητικό πρόγραμμα ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ 2015 στη Χάλκη. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Δήμου Χάλκης και με αποκλειστική πρωτοβουλία – δωρεά του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ (ΙΣΝ). Η Α΄ Ορθοπεδική Κλινική του Πανεπιστήμιου Αθηνών και η Πολυκλινική  του Ολυμπιακού Χωριού παρείχε την επιστημονική επίβλεψη.

11693975_981092171911234_3142209330146012560_n

Ξιφασκία στη κεντρική πλατεία της Χάλκης.

Η συνολική διάρκεια ήταν (3) εβδομάδες, το πρόγραμμα  περιλάμβανε καθημερινές αθλητικές δραστηριότητες  όπως, μαθήματα ασφαλούς κολύμβησης, ξιφασκία, σκάκι, καλαθοσφαίριση, κ.α, μα το πιο σημαντικό τα παιδιά διδάχτηκαν την ομαδικότητα και την αλληλεγγύη.

Όλα τα παιδιά μικρά και μεγάλα πριν την έναρξη του προγράμματος είχαν υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις.
Η αποδοχή και η συμμετοχή στην τοπική μας κοινωνία ήταν εξαιρετικά υψηλή, μα το πιο σημαντικό ήταν ότι δόθηκε η δυνατότητα σε όλα αυτά τα παιδιά να περάσουν (3) εβδομάδες  όμορφες (κατά την δική τους ομολογία), να μάθουν πράγματα που ήθελαν και δεν μπορούσαν.

Λέοντες’ Summer Camp 2015

Διεξάγετε με μεγάλη επιτυχία το Καλοκαιρινό Camp των ‘Λεόντων’ στην Αττική.
Στο Camp οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται τη κιναισθητική της οπλομαχίας για τη χρήση του μακριού σπαθιού, του παραμήριου και της στρατιωτικής σπάθης, στα πλαίσια της πολεμικής αγωγής του Παμμάχου.

Ο Σύλλογος Ιστορικής Ξιφασκίας Νέας Υόρκης συναντά τους “Λέοντες” Θεσσαλονίκης

https://leontesthessaloniki.files.wordpress.com/2015/08/imag1094.jpg?w=365&h=611

Στις 28 Ιουλίου, ο μαθητευόμενος Jay Tsulis​ (Ιάσωνας Τσούλης) του Συλλόγου Ιστορικής Ξιφασκίας Νέας Υόρκης (New York Historical Fencing Association), συναντήθηκε με τον υπεύθυνο τμημάτων Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής οπλομαχίας Θεσσαλονίκης Παύλο Καραχισαρίδη.

Στο σύλλογο N.Y.H.F.A. ασκούνται κατα κύριο λόγο στην πολεμική τεχνοτροπία του οπλοδιδασκάλου Johannes Liechtenauer. Στο 1ο παράρτημα του συλλόγου, όπου και βρίσκεται στην Νέα Υόρκη, τα μαθήματα εποπτεύει ο δάσκαλος Tristan P. J. Żukowski​, όπου ειδικεύεται στην σπαθασκία κατα τον Johannes Liechtenauer, απο το 2010. Το 2ο παράρτημα, όπου τοποθετείτια στο Kingston- New York, με εκπαιδευτή τον ιδρυτή της NYHFA, Mike Edelson​.
Ο Mike Edelson είναι ένας “ισόβιος” μαθητής πάνω στις πολεμικές τέχνες με πάνω απο 30 χρόνια εμπειρία κατα τα οποία 20 εξασκήθηκε σε διάφορες ένοπλες τέχνες.
Επίσης στο ιστορικό του ανέλαβε διευθύνων καθήκοντα ως:
Director, HEMA Alliance Curriculum Council, Feb 2014-Present
Vice Director, HEMA Alliance Curriculum Council, Aug 2013-Feb 2014
HEMA Alliance East Coast Certification Board, 2013-Present
Governing Councilor, HEMA Alliance, 2010 – 2013

Μέσα στα πλαίσια της συνάντησης,συζητήθηκαν θέματα οπου αφορούσαν τις διαφορές τεχνικών και τακτικών ανάμεσα σε οπλοδιδασκάλους της Ευρώπης, τρόποι διδασκαλίας και εκπαίδευσης, για το μέλλον και την ανάπτυξη των Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών στον κόσμο, σχέδια και πλάνα για την καινούργια περίοδο μετά το καλοκαίρι.

Η συνάντηση έκλεισε με ένα δώρο που προσφέρθηκε απο τον κ. Ιάσωνα Τσούλη, προς τον Παύλος Καραχισαρίδη, για την ένδειξη δεσμού φιλίας ανάμεσα του συλλόγου N.Y.H.F.A. και του τμήματος Θεσσαλονίκης.

(Paul Karachisaridis: Thank you so much for the gift that you gave to me, I’m honoured by the friendship the N.Y.H.F.A. members have shown to me. My regards to Mike Edelson & Tristan P. J. Żukowski for you are as it seems great instructors. I’m looking forward to our next meeting brothers! God bless you all.)

Eξετάσεις Φθινόπωρο 2015

Πραγματοποιήθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι εξετάσεις της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών στην Ιερά Μονή Καισαριανής, που αφορούσαν τη πρόοδο των μαθητών στη χρήση του μακριού σπαθιού, για τη περίοδο διδασκαλίας Ιανουάριου – Σεπτέμβριου 2015

Συγχαρητήρια σε όλους

Παρουσίαση Ξιφασκίας στον Εκπαιδευτικό Οργανισμό ‘Θεμιστοκλής’

https://clasicalfencing.files.wordpress.com/2015/09/20150917_140945.jpg?w=400&h=611

Το ‘Αθλόπολις’ του Εκπαιδευτικού Οργανισμού ‘Θεμιστοκλής’ ξεκήνησε για τη νέα περίοδο της σχολικής χρονιάς.
Ο προπονητής ξιφασκίας του σχολείου κ. Γεώργιος Ε. Γεωργάς, παρουσίασε το άθλημα της ξιφασκίας στα παιδία της 6ης Δημοτικού στου σχολείου. Μετά τη παρουσίαση όλοι οι μαθητές μονομάχησαν παίζοντας το παιχνίδι ‘Ο Βασιλιάς του Λόφου’ με πλαστικά εκπαιδευτικά ξίφη μονομαχίας όπου ένας διατηρεί το τίτλο και μονομαχεί με όλους τους παραβρισκόμενους σε συμπλοκή του ενός πόντου.

Φθινοπωρινό camp 2015

Διεξήχθει με μεγάλη επιτυχία το Φθινοπωρινό Camp της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’, στην Αττική.

Στο Camp οι εκπαιδευόμενοι διδάσκονται τη κιναισθητική της οπλομαχίας για τη χρήση του μακριού σπαθιού, του παραμήριου, του σπαθιού μαζί με εγχειρίδιο και παραμήριου και χειροσκουτάριου, στα πλαίσια της πολεμικής αγωγής του Παμμάχου.

Εργαστήριο Ιστορικής Οπλομαχίας στη χρήση του Μακριού Σπαθιού στο Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

IMG_5310

Τη Κυριακή 4/10/2015 στην αίθουσα ξιφασκίας του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στην Αθήνα, διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία εργαστήριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα: ‘Η χρήση του Μακριού Σπαθιού, σύμφωνα με τις διδαχές του ελεύθερου ξιφομάχου Joachim Meyer μέσα στα πλαίσια του Παμμάχου.’

Με το εργαστήριο οπλομαχίας εγκαινιάστηκε το τμήμα Ιστορικής Οπλομαχίας του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου (ο οποίος είναι ένας από τους αρχαιότερος συλλόγους Ξιφασκίας στην Ελλάδα) όπου εκπαιδευτής του τμήματος είναι ο πιστοποιημένος προπονητής Ξιφασκίας κ. Χρήστος Παπαγεωργίου.

Στο εργαστήριο πήραν μέρος ξιφομάχοι του Πανελληνίου, προπονητές τουTae Kwon Do από τη Βόρεια Ελλάδα που ασκούνται στην Ιστορική Ευρωπαϊκή οπλομαχία, καθώς και αθλητές άλλων σωματείων μαχητικών αθλημάτων.

Μετά το τέλος του σεμιναρίου ακολούθησαν αγώνες οπλομαχίας με μακρύ σπαθί.

Το σεμινάριο διεξήχθη από τον προπονητή Ξιφασκίας και εκπαιδευτή Παμμάχου κ. Γεώργιο Ε. Γεωργά.

Δείτε όλο το άρθρο  εδώ: Εργαστήριο Ιστορικής Οπλομαχίας στη χρήση του Μακριού Σπαθιού στο Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο

Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού 2015

Πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού 2015.

Την Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015, γιορτάσαμε κοντά στα παιδιά του Εκπ. Οργ. «ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ» την πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού.

Η πρώτη Δευτέρα του Οκτωβρίου καθιερώθηκε με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας ως Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού. Την ημέρα αυτή δεν πραγματοποιούνται μαθήματα στα Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας, αλλά διεξάγονται ενδοσχολικοί αγώνες αθλοπαιδιών, που συνδέονται με ένα κεντρικό «θεματικό άξονα» ευρύτερου μαθησιακού πεδίου, που υλοποιείται μέσα από τον σχολικό αθλητισμό.

Βασική επιδίωξη της Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, σύμφωνα με το Υπουργείο Παιδείας, είναι οι μαθητές και οι μαθήτριες που συμμετέχουν «να αποκομίζουν από την κάθε διοργάνωση τα ιδιαίτερα στοιχεία της ευρύτερης παιδείας, που ο αθλητισμός μπορεί να προσφέρει μέσω της συμμετοχής, της προσπάθειας, του συναγωνισμού και της προσωπικής υπέρβασης».
Το πρόγραμμα περιλάμβανε τα εξής αθλήματα:

Πετοσφαίριση
Χαντμπολ
Τae Kwon Do
Ρυθμική γυμναστική
Ξιφασκία
Καλαθοσφαίριση

12086897_10153572129196421_1149584595_n

Ευχαριστούμε την διεύθυνση του σχολείου και τους δασκάλους για την συνεργασία τους…

Παρουσίαση Ιστορικής Οπλομαχίας Μακριού Σπαθιού στο Πολυχώρο Πολιτισμού & Τεχνών Shantom

Το βράδυ της Κυριακής 4/10 /2015 διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία, παρουσίαση Αναγεννησιακής Οπλομαχίας στη χρήση του Μακριού Σπαθιού στο Πολυχώρο Πολιτισμού & Τεχνών Shantom από την ομάδα της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ Ανατολικής Αττικής στα πλαίσια του Παμμάχου .

10888509_1036001859757939_471402747545615827_n

Η επίδειξη οπλομαχίας έγινε σε παρουσία πάνω από 150 ατόμων. Μετά από μια σύντομη ιστορική αναφορά για τη πορεία του συγκεκριμένου όπλου και μια επίδειξη οπλομαχίας, οι παρευρισκόμενοι είχαν την ευκαιρία να διδαχτούν τις βασικές θέσεις φύλαξης και τις βασικές επιθέσεις με τη χρήση του Μακριού Σπαθιού.

Να σημειωθεί ότι η ομάδα της Ανατολικής Αττικής είχε είδη παρευρεθεί το πρωί στο πέντε ωρών Εργαστήριο Ιστορικής Οπλομαχίας στη χρήση του Μακριού Σπαθιού στο Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο.

Συγχαρητήρια σε όλους

Ο εκπαιδευτής της σχολής μας, έλαβε το βαθμό του ‘Ερευνητή Λόγιου’ της Συντεχνίας των Ελεύθερων Ξιφομάχων

12074697_10208298874100266_8591820770361400053_n

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσουμε το προβιβασμό του Εκπαιδευτή και Προπονητή της σχολής μας, κ. Γεώργιου Ε. Γεωργά με το βαθμό του ‘Ερευνητή Λόγιου’ της Συντεχνίας των Ελεύθερων Ξιφομάχων ο οποίος είναι από τους ανώτερους τίτλους της.

Ακολουθεί μεταφρασμένη στα Ελληνικά η ανακοίνωση από την επίσημη ιστοσελίδα της Συντεχνίας:

Μετά απο συμβούλιο ανάμεσα σε εμένα και τον αρχηγό της Συντεχνίας το κ. Μike Cartier, αποφασίσαμε το προβιβασμό του κ. Γεώργιου Ε. Γεωργά, λαμβάνοντας το βαθμό του ‘Ερευνητή Λόγιου’. Όπως γνωρίζουν τα μέλη της Συντεχνίας, αυτός ο βαθμός κερδίζετε μετά από εκτενή εργασία που συμβάλει σε μεγάλο βαθμό στη συνεχή μελέτη αυτών που ονομάζουμε Δυτικές Πολεμικές Τέχνες. Ο Γεώργιος το κάνει αυτό με συνέπεια με τις μελέτες και την εργασία του στις πολεμικές τέχνες. Ως μέλη της Συντεχνίας των Ελεύθερων Ξιφομάχων μας τιμά η συνεργασία με αυτόν και τους μαθητές του.
Ο Γεώργιος μπορεί πια να φορά τη ‘Κυανή Κορδέλα’ που δηλώνει το τίτλο του ‘Ερευνητή Λόγιου’ για τη μεγάλη συμβολή στη μελέτη πάνω στη τέχνη του Meyer.

Υπηρετεί ως πηγή έμπνευσης για όλους. Συγχαρητήρια!

Kevin Maurer
Επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας της Συντεχνίας, 16 Οκτώβριου 2015

Τμήμα Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών του Πανελλήνιου Γ. Σ.

 

-Στο τμήμα Μεσαιωνικής και Αναγεννησιακής σπαθασκίας, οι ασκούμενοι διδάσκονται τη Γερμανική σχολή σπαθασκίας στη χρήση του μακριού σπαθιού (long sword) , καθώς και τη χρήση αγχέμαχων και νυκτικών όπλων του μεσαίωνα, εστιάζοντας στη μελέτη των χειρογράφων του Joachim Meyer και τον μαθητών του ιδρυτή της Γερμανικής σχολής οπλομαχίας Johannes Liechtenauer . Ο στόχος της σχολής είναι η αναπαραγωγή των πολεμικών επιδεξιοτήτων της Γερμανικής πολεμικής τέχνης (Kunst des Fechten or kunstfechten).

-Επίσης γίνετε διδασκαλία στην Ιταλική σχολή ξιφασκίας στη χρήση του rapier. Ακολουθώντας τα χειρόγραφα τα μεγάλων Ιταλών δάσκαλων της ξιφασκίας Ridolfo Capo Ferro, του Camillo Agripa και άλλων.

-Στο τμήμα οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται και στη Βυζαντινή οπλομαχία στο Βυζαντινό σπαθί τύπου ‘σπαθίον’.

-Εκτός από τη μελέτη και διδαχή της μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας, τα μέλη αυτής διδάσκονται επίσης κλασική ξιφασκία αξιοποιώντας τα στρατιωτικά εγχειρίδια οπλομαχίας του Ελληνικού Στρατού, καθώς και συγγραμμάτων της Γαλλικής σχολής της κλασικής ξιφασκίας.

Παρέχεται αρχικός εκπαιδευτικός εξοπλισμός ξύλινων σπαθιών και μάσκες προστασίας, κατά τη διάρκεια του μαθήματος.

Eκπαιδευτής: κ. Χρήστος Παπαγεωργίου

Πιστοποιημένος προπονητής ξιφασκίας της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας,μέλος του Meyer Freifechter, μέλος του Πάμμαχου.

Πληροφορίες :

Ευελπίδων 2, Πεδίον Άρεως, 11362 Αθήνα
Τηλ: 697 324 9647

Στα μετάλλια ο ‘Μικρός Σωματοφύλακας’ του Πειραιά

Ο Διονύσιος Ρούντης με το προπονητή του Γεώργιο Ε. Γεωργά.

Μετά από 3 χρόνια στο ξίφος άσκησης, οι ‘μικροί σωματοφύλακες’ πέρασαν στην ύλη του ξίφους μονομαχίας και δοκίμασαν τις δυνατότητες τους στους Αγώνες Ανάπτυξης Παμπαίδων του Ξίφους Μονομαχίας, που διεξήχθησαν στο ΟΑΚΑ στις 31/10/2015.

Ο αθλητής Διονύσιος Ρούντης κατέκτησε τη Τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο, ο Βασίλειος Ντάλτας βρέθηκε στην 9η (να σημειωθεί ότι ήταν οι πρώτοι του αγώνες, ενώ παράλληλα εξασκεί και την ιστορική οπλομαχία), ο Ιωάννης Νιφόρος ήταν μέσα στους 16αδα, ενώ ο Χρήστος Πετράκος έλαβε μια καλή εμπειρία από τους αγώνες.

Ένα μεγάλο Μπράβο σε όλα τα παιδιά.

Εργαστήριο Μακριού Σπαθιού στο Λιμάνι των Λεόντων (Πειραιά)

IMG_5338

Στις 7/11/2015 διεξήχθει με μεγάλη επιτυχία εργαστείριο βασισμενο στη σχολήτου Meyer στη πόλη του Πειραιά από τον Εκπαιδευτή οπλομαχίας Andrea Conti.

Ο κ. Andrea Conti είναι Unterhauptman (Υπεύθυνος) της Περιοχής 8 του Meyer Freifechter Guild, δηλαδή της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης, επίσης έχει δυο βαθμούς Fechter στο Long sword και στο Dussack, είναι εκπαιδευτής της Scuola d’Arme Fiore dei Liberi στη σχολή ξιφασκίας στη Ρώμη (η συγκεκριμένη σχολή έχει πάνω από 10 παραρτήματα στην Ιταλία) καθώςσυνεργάζεται με την Ιταλική Ομοσπονδία Ξιφασκίας (Federazione Italiana Scherma). Ο κ. Conti αρθρογραφεί στην HROAR. Επίσης συμβάλει στην εργασία της ομάδας της Wiktenauer.

Στο εργαστήριο δίδαξε το τετράγωνο του Meyer με επιθέσεις με τη ‘πραγματική’ και με την ‘ψευδή’ κόψη, το stucke 1 από τη Υψηλή θέση φύλαξης και τις διαφορές της Ιταλικής σχολής ξιφασκίας με τη Γερμανική. Το σεμινάριο ήταν κλειστό και μόνο για τα μέλη της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’.

Το Ελληνοϊταλικό event Ιστορικής Ξιφασκίας των Ελεύθερων Ξιφομάχων στην Αθήνα

IMG_5344 Οι Ελεύθεροι Ξιφομάχοι της Ρώμης, της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, του Πειραιά, της Χάλκης, της Αίγινας και της Αργολίδας.

Μετά το ‘κλειστό’ εργαστήριο οπλομαχίας Μακριού Σπαθιού που έγινε το Σάββατο 7/11/2015 στην αίθουσα Ξιφασκίας του Α.Γ.Σ ΑΞΙΟΝ Πειραιά, ακολούθησε τη Κυριακή 8/11/2015 ημέρα των Ταξιαρχών το 5 ωρών εργαστήριο Ιστορικής Ξιφασκίας στην αίθουσα Ξιφασκίας του Πανελλήνιου Γυμναστικού Συλλόγου στην Αθήνα με θέμα: ‘Το Γερμανικό Rapier συναντά το Μεταβυζαντινό Παραμήριο των Stratioti’ από τους εκπαιδευτές κ.Andrea Conti και κ.Γεώργιο Ε. Γεωργά.

Ο κ. Conti είναι πιστοποιημένος προπονητής Κλασικής και Ιστορικής Ξιφασκίας από την Αssociazione Centri Sportivi Italiani (ACSI), είναι συνεργάτης της Ιταλικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας (FIS), μέλος της Sistema Italiano Scherma Marziale (SISMA) και εκπαιδευτής της Scuola d’Arme Fiore dei Liberi και υπεύθυνος του Meyer Freifechter Guild της Νότιο Ανατολικής Ευρώπης.

Ολο το αρθρο εδώ

Επίδειξη Ιστορικής Οπλομαχίας στο Διεθνές Κύπελλο Ξιφασκίας “ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ 2015”

Screenshot 2015-11-09 12.10.57

12208563_10153813915243586_8587360923692565500_n

Τη Κυριακή 8/11/2015 διεξήχθει με μεγάλη επιτυχία επίδειξη ιστορικής οπλομαχίας με μονομαχίες δυο ατόμων, στα όπλα του Μακριού Σπαθιού, οπλομαχία Βαράγγων και μονομαχία με χρήση ραβδίου, στα πλαίσια του Παμμάχου στο Διεθνές Κύπελλο Ξιφασκίας “ΛΕΥΚΟΣ ΠΥΡΓΟΣ 2015”.

Οι αγώνες διεξήχθησαν υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας, στο στάδιο της Στρατιωτικής Σχολής Αξ/κων Σωμάτων (ΣΣΑΣ) στη Θεσσαλονίκη, ενώ η επίδειξη έγινε από την Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’.
Την επίδειξη την παρακολούθησαν πλήθος παρευρισκόμενοι καθώς και στελέχη αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού.

Σεμιναριακό μάθημα Παμμάχου για τα μέλη της σχολής μας στη Θεσσαλονίκη

https://leontesthessaloniki.files.wordpress.com/2015/11/dsc05956.jpg

Στις 11/15/2015 διεξήχθει με επιτυχία το σεμιναριακό μάθημα Παμμάχου, απo τον Επικεφαλή Δάσκαλο Παμμάχου Κώστα Δερβένη, μόνο για τα μέλη του τμήματος της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ Θεσσαλονίκης.
Οι ασκούμενοι εκπαιδεύτηκαν στην οπλομαχία με κοντάρι, καθώς και στις ” 8 Βασικές Κινήσεις “.

Εκπρόσωπος της Ιταλικής σχολής La Sala d’Arme Aquila Gladiatrix, επισκέφτηκε την Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ στο Πειραιά

20151116_173531

Ο εκπαιδευτής της σχολής μας κ. Γεωργάς ευχαριστεί τους Εκπαιδευτές της σχολής της γειτονικής χώρας κ.Nicolo Gamba και τον κ. Luca De Sensi  καθώς και τον κ. Παπαδόπουλο για το δώρο τους, για το ενδιαφέρον τους για την ανάπτυξη της Ιστορικής Ξιφασκίας στην Ελλάδα, καθώς και για τη Βυζαντινή Οπλομαχία στα πλαίσια του Παμμάχου. Ο κ. Γεωργάς τους συγχαίρει για τις διοργανώσεις που διεξάγουν στην Ιταλία όσο αφορά την προώθηση τόσο της Ολυμπιακής Ξιφασκίας όσο και της Ιστορικής.

Θεία Λειτουργία προς τιμή του Αγίου Μερκουρίου, προστάτη της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’

20151122_101530

Στις 22/11/2015 τελέσθηκε Θεία Λειτουργία, μεθ’ αρτοκλασίας, στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Πρόδρομου στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα στο Πειραιά, για την επερχόμενη εορτή του Αγίου Μερκουρίου, ο οποίος είναι ο προστάτης της σχολής μας.Η Θεία Λειτουργία τελέσθηκε από τον Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο, ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Ζωοδόχου Πηγής της Παλαιάς Κοκκινιάς Πειραιώς, ο οποίος είναι και πνευματικός πατέρας του εκπαιδευτή της σχολής.

Εργαστήριο ‘Μακριού Σπαθιού’ σύμφωνα με τις διδαχές του ελεύθερου ξιφομάχου Joachim Meyer

Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’: Εργαστήριο ‘Μακριού Σπαθιού’ σύμφωνα με τις διδαχές του ελεύθερου ξιφομάχου Joachim Meyer.

IMG_5471

Τη Κυριακή 13/12/2015 και ώρα 11:30 με 15:00 στα περίχωρα της Μονής Καισαριανής στο δάσος Καισαριανής, διεξήχθει εργαστήριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα: Η χρήση του Μακριού Σπαθιού, σύμφωνα με τις διδαχές του ελεύθερου ξιφομάχου Joachim Meyer.

Το σεμινάριο διεξήχθει υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Κλάδος Άθλησης Παμμάχου), με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Ε. Γεωργά.

Οι ασκούμενοι διδάχθηκαν:

Α) Επιθέσεις σύμφωνα με τα 4 ανοίγματα.
Β) Χειροτεχνήματα
Γ) Τη πρώτη χορογραφία από την Υψηλή Θέση Φύλαξης.

Και συνεχίζουμε

Το Διοικητικό Συμβούλιο ο Προπονητής και τα μέλη της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’, σας ευχαριστούν για τη συνεχή υποστήριξη και σας εύχονται Καλά Χριστούγεννα και Χρόνια Πολλά.

ψψ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ : Ανασκόπηση του 2015

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Macedonian Ancestry

"I thank the gods for being Greek" - Alexander the Great

Freifechter Guild - Hellas

‘Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών’'Λεοντες': Εκπαίδευση μεσαιωνικής και αναγεννησιακής σπαθασκίας

Nicholas Petrou

Our greatest fear is not that we are inadequate. Our greatest fear is that we are more powerful than we can imagine.

ΑΒΕΡΩΦ

Διαδικτυακό Θωρηκτό

Georgian Junkie

A Blog for Lovers of the 18th Century

ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΓΝΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΕΥΣΕΒΕΙΑΣ(Ι)

Πνευματικά θησαυρίσματα.(Ιστολόγιο πρωτοπρεσβυτέρου Δημητρίου Αθανασίου)

Minoan Linear A, Linear B, Knossos & Mycenae

Minoan Linear A, Linear B, Knossos & Mycenae

The HEMAists

A Resource for Historical European Martial Artists

The Secret History of the Sword

FencingClassics from the Secret Archives of Fencing and Dueling

ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΡΧΕΙΑΚΗ ΒΙΒΛΙΟΘΗΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ARGOLIKOS ARCHIVAL LIBRARY OF HISTORY AND CULTURE www.argolikivivliothiki.gr

Historical Martial Arts

Historical martial arts study group

Out of This Century

Chronicles of the Past

Winston-Salem Fencing Club

Poking Each Other With Sticks Since 2006

Χείλων

Ιστολόγιο Κλασσικών & Φυσικών Επιστημών

The History of Byzantium

A podcast telling the story of the Roman Empire from 476 AD to 1453

Lunievicz

Open Wounds

HEMA News

All Swords All The Time - Updates Tuesdays and Fridays

%d bloggers like this: