Πάμμαχο:Εργαστήριο Βυζαντινής οπλομαχίας του 14ου 15ου μ. Χ. αιώνα


1b - AKADEMY LEONTES - INTERNET

Στις 8 Μαρτίου 2015, διεξήχθη με επιτυχία στην αίθουσα της Ακαδημίας Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών ‘Λέοντες’ της Ανατολικής Αττικής, εργαστήριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα Βυζαντινή οπλομαχία του 14ου-15ου μ.Χ. αιώνα.

Το σεμινάριο τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Κλάδος Άθλησης Παμμάχου), με εισηγητή τον κ. Γεώργιο Ε. Γεωργά και με χορηγούς υλικοτεχνικού εξοπλισμού το Σύλλογο Ιστορικών Μελετών ‘Κορύβαντες’ ,τη Φιλοκαλία ‘Δια χειρός και σιδήρου’, Hellenic Armors και τον κ. Δημήτριο Σκουρτέλη ιστορικό ερευνητή και κατασκευαστή αγχέμαχων όπλων. Ευχαριστούμε τους φορείς για τη χορηγία τους που με αυτή συνέβαλαν στη πραγματοποίηση του σεμιναρίου.

Η πολεμική τέχνη των Βυζαντινών αναπαράγεται κατόπιν συγκεκριμένων μεθόδων για την ανάπτυξη των πολεμικών επιδεξιοτήτων των ασκούμενων, με εκπαίδευση, μελέτη και δοκιμασίες.
Τα εγχειρίδια μάχης που συντάχθηκαν στη Δύση κατά το 14ο έως και τα τέλη του 15ου αιώνα τα περίφημα Γερμανικά Fechtbücher αλλά και στον αραβικό κόσμο κατά τον 12ο αιώνα, αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα στην έρευνα. Στη θέση των βυζαντινών αρχειακών τεκμηρίων, μεγάλο ποσοστό των οποίων χάθηκε, χρησιμοποιήθηκαν ευρέως οι σχετικές με τη Ρωμανία (Βυζαντινή αυτοκρατορία) δυτικές διπλωματικές πηγές.
Από αυτές αντλήθηκε ένα μεγάλο σύνολο πληροφοριών για τα όπλα που χρησιμοποιούνταν εκείνη την εποχή στα Βαλκάνια και στην Ανατολική Μεσόγειο αλλά και τον τρόπο που τα χρησιμοποιούσαν. Επίσης πολλές πληροφορίες για τον εξοπλισμό αλλά και τακτικές μάχης έχουμε από τα στρατιωτικά εγχειρίδια μάχης των Αυτοκρατόρων και των στρατηγών της αυτοκρατορίας, αλλά και από παλιότερες πηγές.
Συνεπώς ακολουθώντας την πρώτη αρχή του Hank Reinhardt ιδρυτής της Historical Armed Combat Association, ότι η μορφή ενός εργαλείου καθορίζει τη χρήση του. Έτσι τα Βυζαντινά όπλα έχουν συγκεκριμένη μορφή, που γνωρίζουμε, και άρα γνωρίζουμε και τη χρήση τους.
Επιπλέον, πιστεύουμε ότι οι παραδόσεις παραμένουν σε κάποιο σχήμα και μορφή μέχρι τις μέρες μας όπως η κινησιολογία στους Ελληνικούς πολεμικούς χορούς (Πυρρίχιος, χορός των σπαθιών της Καππαδοκίας και άλλοι), την οποία πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι έχει επιβιώσει αναλλοίωτη εδώ και χιλιετίες. Υποστηρίζουμε τη θέση του Tim Dawson ότι οι κινήσεις και τη στρατηγική του MS Ι / 33 έχουν τη βάση τους στη Βυζαντινή οπλομαχία του 11ου αιώνα. Πιστεύουμε ότι έργα τέχνης, αγιογραφίες, τοιχογραφίες, αγάλματα κτλ μας δίνουν πολλά στοιχεία για το πώς ήταν οι θέσεις φύλαξης αλλά και η οπλομαχία διότι τόσο το ανθρώπινο σώμα όσο και οι αρχές της μάχης δεν έχουν αλλάξει. Μάλιστα ιστορικά ντοκουμέντα ξένων χρονικογράφων αλλά και δάσκαλων οπλομαχίας όπως ο Γερμανός Martin Siber ο οποίος άνηκε στη ‘κοινωνία του Lichtenauer’ μας δίνουν χρήσιμες πληροφορίες. Ο Martin Siber είχε ταξιδέψει και στην Ελλάδα το 15ο αιώνα και στο βιβλίο του αναφέρει οι συνάντησε δάσκαλους που ήρθε σε επαφή για να εμπλουτίσει τη πολεμική τέχνη στο μακρύ σπαθί. Μάλιστα ονομάζει τους Ρωμιούς δάσκαλους, αξιόμαχους και έμπειρους στη τέχνη τους αλλά δυστυχώς δεν αναφέρει τα ονόματα τους. Η οπλομαχία του αναλύετε αργότερα από τον Γερμανό δάσκαλο και Ελεύθερο ξιφομάχο Joachim Meyer. Επίσης Βενετοί ιστορικοί αλλά και Γαλλοι του 15ου αιώνα μας δίνουν πληροφορίες για τους περίφημους stratioti οι οποίοι μετά τη πτώση της Πόλης το 1453 υπηρέτησαν σε όλους σχεδόν τους Ευρωπαϊκούς στρατούς επηρεάζοντας τις τακτικές μάχης αλλά και την οπλομαχίας τους ενώ πολλοί έγιναν και ιππότες της Βενετίας αλλά και της Αγίας Ρωμαϊκής Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Συνεπώς πολλές τεχνικές τους καταγραφήκαν από τους Ιταλούς και τους Γερμανούς δάσκαλους οπλομαχίας της αναγέννησης και μέρος της οπλομαχίας διασώθηκε ως τις μέρες μας. Μη ξεχνάμε ότι οι stratioti εξελίχθησαν στους Κλέφτες και τους Αρματολούς.
Βιβλιογραφία :
-R. Chartrand,Emigre and foreign troopsin British service,1803,London 2000
-Ιστορία του Ελληνικού Εθνους,εκδοτική Αθηνών
-Ιστορία Ελληνικού Πολιτισμού,εκδόσεις Χάρη Πατση
-Γεώργιου Φραντζή: Χρονικόν,εκδόσεις Γεωργιάδη,Αθήνα 2002
-Καρύκας:Ελληνικές επαναστάσεις 1460-1808, Αθήνα 2003
-P. Sides : Renaissance battles
-R. Lucas, The great Itaian wars, London 1993
-A.Kostam, Pavia 1525, London1996
-C.Thubron, The Venetians, time life,Amstredam 1980
-L.Holger: Thummler, Die osterreichsche armee im Siebenjahrigen krieg.
-N.Pappas, stradioti
-Κ.Φωτεινού:Οι αθλοι εν τη Βλαχία
-The art of Combat, a German Martial Arts Treatise of 1570 by Joachim Meyer,translated by Jeffrey L. Forgeng
-Mertin Siber’s Longsword Fight-Lore of 1491 AD, a thesis on the Fechtlehre from Handschrift M I 29 (Codex Speyer) at the University of Salzburg in Austria, by Jeffrey Hull
-ΤΑ ΕΠΙΘΕΤΙΚΑ ΟΠΛΑ ΤΩΝ ΒΥΖΑΝΤΙΝΩΝ ΚΑΤΑ
ΤΗΝ ΥΣΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΔΟ (1204-1453), ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΣΧΟΛΗ ΤΜΗΜΑ ΙΣΤΟΡΙΑΣ-ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ, του Andrea Babuin
-The Travels of Pedro Teixeira: with his Kings of Harmuz and extracts from his Kings of Persia, μετάφραση του William F. Sinclair, εισαγωγή και σημειώσεις του Donald Ferguson, 1902
-Δημήτρης Αρβανιτάκης, Οι Αναφορές των Βενετών Προβλεπτών της Ζακύνθου (16ος – 18ος αι.), Βενετία 2000, σελ. 197, από την αναφορά Bembo του 1615.
-Der Weiß-Kunig: eine Erzählung von den Thaten Kaiser Maximilian des Ersten, herausgegeben aus dem Manuscripte der kaiserl. königl. Hofbibliothek von Marx Treitzsaurwein auf dessen Angeben zsgetragen, nebst d. von Hannsen Burgmair dazu verfertigten Holzschnitten, Βιέννη 1775.
-Κ. Σάθας, Ελληνικά Ανέκδοτα, τόμος 1ος , Αθήνα 1867
-The Memoirs of Philip de Commines, Lord of Argenton: Containing the Histories of Louis XI and Chales VIII, Kings of France, and of Charles the Bold, Duke of Burgundy, μετ. του Anrew R. Scoble
-Thought of as Bohemian at the time according to The Triumph of Maximilian I: 137 Woodcuts by Hans Burgkmair and others, with a translation of descriptive text, introduction and notes by Stanley Appelbaum
-Detail of miniature from Le Voyage de Gênes by Jean Marot, circa 1508

1a - AKADEMY LEONTES - INTERNET

 

One thought on “Πάμμαχο:Εργαστήριο Βυζαντινής οπλομαχίας του 14ου 15ου μ. Χ. αιώνα

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s