Византийски нагръдници(Breastplate)


Дали Византийците от края на 14 век и през целият 15 век са има използвали само и единствено халчести ризници, ламеларни доспехи и люспести брони?
За над 1000 години съществуване на Източната Римска Империя, са използвали само едно и също въоръжение и снаряжение, докато на Запад еволюират в това отношение? Дори да не са достигнали до ковани доспехи и защити?

Ще започнем с избораженията.

В търсене на различни доспехи и снаряжение, ето първото изображение.
Ръкопис от Света гора  (14 век) на конник:

(1)

(2)

Александър Веклики , ръкопис от 14 век. Войниците са с нагръдници(breastplate) и шлемове наподобяващи базинети:

(3)

Войн Светец , от 14 век. Фреска от Св. Георги, Гърция. Светецът е облечен с нагръдник(breastplate), въоръжен с меч, копие и щит:

(4)

Православен мъченик:

(5)

Св. Теодор(Теодорий), който посича дракона, ръкопис намиращ се в Атина:

(6)

(7)

( 8 )

В мюсюлманските източници, както и на [url=http://en.wikipedia.org/wiki/Ibn_Battuta]Ibn Battuta[/url] (първата половина на 14 век), когато се отнася за завръщане на римската / византийската принцеса (= наричана с името Хатун към текста), които поискала разрешение от своя султан съпруг Usbek(?) да се завърне в  Константинопол, източника описва с какво са били облечени  част от армията, която е предружавала принцесата и брат й. и дойде при нея, и той дава подробности за войниците, тяхното оборудване и формация (в текста Kifali = Kεφαλή = означава, главен ръководител):

… Гърците бяха чули, че тази Хатун се връща в родината си, и дойдоха до тази крепост [на византийската граница], за да се срещне с Kifali [гръцката кефале, което означава главен] Никола, с голяма войска и голяма гостоприемност, придружен от принцесите и медицински сестри от двореца на баща й, царят на Константинопол.

И тук  Ибн Батута описва войниците:

…Стотици войници , облечени с дълги палта от желязо над дългите им ръкави и над конете им, всеки един от тях оседлан [става дума за конете] и брониран, носещ оборудването на конниците, шлемове обковани със бижута, нагръдници(Breastplate), лък и меч, а всеки един войник имаше плочка на шлема изобразяваща герба. Повечето плочки бяха от злато и сребро.


Конникът е облечен със доспех, броня от една цяла част, видемо кована броня. Украсена с допълнителни орнаменти.(изображение 1)
Шлемът не е типичен за римските или византийските. Наподобява базинет със типичната защита за тилът и от към лицето от халчеста плета(или по-вероятно от пластини). На шлемът се вижда нещо наподобяващо визьор. Малко е малък за да бъде функционална защита. Но може би художника е преценил да го нарисува така.
Преди да премина към следващото изображение бих искал да обърна малко вниманието ви към ръкавиците. Наподобяват малко ковани западни ръкавици, но е възможно да са и от халчеста плетка.(изображение 2)

Александър Велики  в Индия – ръкопис от 14 век(изображение 3)
Войниците на Александър Велики са със наподобяващи Breastplate брони.
Шлемовете на някой от тях са напълно идентични със Западните базинети. Защо казвам някой от тях? Защото на част от войниците шлемовете им към тила са малко…странно нарисувани. Но пак може да е прищявка на художника. Също така имат защита от текстил, някой от тях и от пластини под шлемовете(базинети).

Войн Светец , от 14 век. Фреска от Св. Георги, Гърция. Светецът е облечен с нагръдник(breastplate), въоръжен с меч, копие и щит(изображение 4)
Уникално изображение, показващо уникална броня –  нагръдник, богато украсена с различни мотиви. Допълнен е с типичните птеруги. Въпреки това изглежда напълно функционална.
Богата украса също се вижда при Св. Теодор(Теодорий)(изображение 6).

Както на запад така и при нас и във Византия, военното дело се развива. Както и на Запад така и във Византия, сложността на доспехите е зависила от финансовите възможности на поръчителя на бронята.
На някой изображения (изображения 7 и 8) се вижда, че нагръдните брони(breastplate) са съвсем прости без никаква декорация или украса. Освен breastplate, се виждат и ковани рамене, който са декорирани с птеруги.
С времето оръжията се променят, това довежда до промяна и в защитното въоръжение, а това от своя страна води отново до направата на нови оръжия, които да преодолеят тези нови защитни облекла. Промяната на оръжията води до усъвършенстване на защитната екипировка, а това от своя страна води до промяна на бойният стил, формациите и изобщо усъвършенстване на “изкуството на войната
Вижда се тук много ясно, че на Балканите и в частност Византия , не са използвали само плетена ризница, люспеста броня и ламеларен доспех над 1000 години.

Източници:

http://terrazagora.blogspot.in
https://medievalswordmanship.wordpress.com
Ibn_Battuta

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s