Διεξήχθη με επιτυχία στο Ολυμπιακό Κέντρο των Άνω Λιοσίων ανοικτό σεμινάριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα τη Πολωνική σπάθη – Polish Szabla


 

Στις 29-30 Νοεμβρίου 2014, διεξήχθη με επιτυχία στο Ολυμπιακό Κέντρο των Άνω Λιοσίων ανοικτό σεμινάριο Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών (Η.Ε.Μ.Α) με θέμα τη Πολωνική σπάθη – Polish Szabla. Το σεμινάριο τελέσθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος (Κλάδος Άθλησης Παμμάχου), με εισηγητή τον Jerzy Miklaszewski, ο οποίος θεωρείται ένας από τους τρεις κορυφαίους στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή για την ιστορική σπαθασκία.

Ο Jerzy είναι:
Εκπαιδευτής Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών της ‘Silkfencing Τeam’.

Επίσημος συνεργάτης της Πολωνικής Ομοσπονδίας Ξιφασκίας.

Μέλος HEMA ALLIANCE.

Mέλος του Meyer Freifecther Guild.

Το σεμινάριο παρακολούθησαν ενεργά μέλη άλλων ομοσπονδιών και αθλητικών οργανώσεων και σωματείων μαχητικών αθλημάτων/ πολεμικών τεχνών.

Έγινε διάλεξη που αφορούσε την εξέλιξη της σπάθης στην Ευρώπη. Επισημάνθηκαν οι ομοιότητες της Πολωνικής σπάθης με το Βυζαντινό κυρτό σπαθί τύπου “παραμήριο“, αλλά και η ιστορική σχέση της οπλομαχίας αυτής με το Παγκράτιο.

Αναφέρθηκε επίσης ότι στην αναγέννηση οι Ρωμιοί μισθοφόροι, οι περίφημοι stratiodi, μετέφεραν το είδος αυτό της οπλομαχίας στη βόρεια Ευρώπη και ειδικά στη Πολωνία και στην Αγία Ρωμαϊκή Γερμανική αυτοκρατορία, όπου συγχωνεύτηκε με τις τοπικές σχολές οπλομαχίας.

Leave a comment