Βυζαντινή οπλομαχία


1b - AKADEMY LEONTES - INTERNET

Τοιχογραφία του αγιογράφου Δημήτρη Σκουρτέλη

‘Ακαδημία Ιστορικών Ευρωπαϊκών Πολεμικών Τεχνών’: Εκπαίδευση στη Βυζαντινή οπλομαχία.

 

Η Ανατολική Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (Βυζαντινή αυτοκρατορία) στη χιλιόχρονη πορεία της ανά τους αιώνες, είχε αναπτύξει μια ανώτερη εκπαίδευση στα όπλα. Αυτό προήλθε απορροφώντας τεχνικές οπλομαχίας από τους λαούς που έρχονταν αντιμέτωπη αλλά και από λαούς που συμμαχούσε (Κουμανοί, Σέρβοι, Ρώσοι κτλ) ή την υπηρετούσαν ως μισθοφόροι(Γότθοι, Βίκινγκς, Γερμανοί κτλ). Ωστόσο η Βυζαντινή οπλομαχία είχε ως ρίζα της τις Ελληνό – Ρωμαϊκές τακτικές, που με τη χρήση αυτών, αλλά και προσθέτοντας κι άλλες από τους στρατούς που συναντούσε επιβίωσε τόσους αιώνες.

Αγιογραφία του Δημήτρη Σκουρτέλη

 

Τα επιθετικά όπλα των Βυζαντινών ήταν το ξίφος, ο πέλεκυς που σε αυτό το είδος περιλαμβάνονταν το ρόπαλο και η σιδερένια ράβδος και το δόρυ. Ενώ ως εκηβόλα όπλα είχαν το τόξο τη βαλλιστρίδα και τη σφενδόνη.

Εξέχουσα θέση στον επιθετικό εξοπλισμό των Βυζαντινών πολεμιστών ήταν το ξίφος και το ραβδί.

Εικόνα 5. Τέταρτη θέση φύλαξης. Βασισμένο από την State Art Gallery, Dresden, έκθεμα Νο 448.Από το αρχείο φωτογραφείων του κ. Timothy Dowson.

State Art Gallery, Dresden, έκθεμα Νο 448.Από το αρχείο φωτογραφείων του κ. Timothy Dowson

p.179r Aristos and Erotokritos start to wrestle in an allegoric stance of Greco-Roman wrestling technique. Look at the equipment. Both of them has saber (παραμήριον) and small shields, also Erotokritos has a shield that it is such as the buckler. The Byzantine cavalry had shields with 30cm diameter such as buckler.

Απο τον Ερωτόκριτο. φ.179r Ο Αρίστος και ο Ερωτόκριτος πιάνονται στα χέρια σε αλληγορική στάση ελληνορωμαϊκής πάλης.
Κοιτάξτε τον εξοπλισμό τους και οι δυο φέρουν παραμήριο (σπάθη) και μικρές ασπίδες, ενώ ο Ερωτόκριτος έχει buckler ασπίδα ή ασπίδα που θυμίζει αυτή. Οι Βυζαντινοί ιππείς είχαν ασπίδα 30 εκ. διάμετρο όσο περίπου ήταν και η buckler.

Απο το χρονικό του Σκυλίτζη.

 

 

Οι τεχνικές Βυζαντινής οπλομαχίας και μονομαχίας μελετούνται, δοκιμάζονται και διδάσκονται, εδώ στην Ελλάδα στη χώρα που ανακαλυφθήκαν, όπου με αυτό το τρόπο η πολεμική τέχνη των Βυζαντινών ανασταίνετε από τη λήθη των αιώνων. Όποιος έχει το ενδιαφέρων να μυηθεί στο εκπληκτικό ιδεώδες και στο δρόμο των Βυζαντινών πολεμικών τεχνών μπορεί να επικοινωνήσει στο mail : g_e_georgas@yahoo.gr ή στο τηλ: 6945876172.

Ο άγιος Θεόδωρος

 

Ασκήσεις αφοπλισμού του αντιπάλου της Βυζαντινής οπλομαχίας.

Free sparing στη Βυζαντινή οπλομαχία

Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται στη Βυζαντινή οπλομαχία χρησημοποιόντας εκπαιδευτικά Βυζαντινά σπαθιά τύπου ‘σπαθίον’ και μικρή ασπίδα.

Footwork σε θέση φύλαξης. Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται στη Βυζαντινή οπλομαχία χρησημοποιόντας εκπαιδευτικά Βυζαντινά σπαθιά τύπου ‘σπαθίον’.

Μάθημα στη Βυζαντινή οπλομαχία.

 

Οι ασκούμενοι εκπαιδεύονται στη Βυζαντινή οπλομαχία χρησημοποιόντας εκπαιδευτικά Βυζαντινά σπαθιά τύπου ‘σπαθίον’.

στις φωτ.Μάθημα οπλομαχίας ανάμεσα σε μαχητή που φέρει μικρή ασπίδα και Βυζαντινού σπαθιού τύπου ‘σπαθίον’ ενάντια σε λογχοφόρο. Ο εξοπλισμός είναι μια ευγενική χορηγία του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών ‘ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ’.

φωτ.Μάθημα οπλομαχίας ανάμεσα σε μαχητή που φέρει μικρή ασπίδα και Βυζαντινού σπαθιού τύπου ‘σπαθίον’ ενάντια σε λογχοφόρο. Ο εξοπλισμός είναι μια ευγενική χορηγία του Συλλόγου Ιστορικών Μελετών ‘ΚΟΡΥΒΑΝΤΕΣ’.

‘Σκοπός τη τακτική δια των ενδεχομένων επιβουλών και πράξεων κινήσαι τους πολεμίους.’

Απο τα Τακτικά του αυτοκράτορος Λέοντος στ’ του σοφού.

1a - AKADEMY LEONTES - INTERNET

Leave a comment