Τι έγινε στη Φρανκφούρτη στις 24 Απρίλιου του 1841;Μια Ιταλίδα ξιφομάχος παρουσιάζει τη τέχνη της ξιφασκίας στους Γερμανούς!


Του Johann Paulus Kal

Μετάφραση Γεώργιος Ε. Γεωργάς

Μια Ιταλίδα ξιφομάχος έφτασε από τη Ρώμη στη Φρανκφούρτη για να παρουσίαση τη τέχνη της ξιφασκίας. Την είχε προσκαλέσει ένας διάσημος δάσκαλος ξιφασκίας από το Mεϊνζ. Από την έρευνα διαπιστώνουμε ότι ο παλιός όρος Fechtschule δεν χρησιμοποιούταν πια ενώ ονομάζονταν πια Fecht-Akademie δηλαδή ακαδημία ξιφασκίας.Το όνομα της ήταν Rosa Bagolini και ήταν μια διάσημη δασκάλα ξιφασκίας που επισκέπτωταν τη Γερμανία απο 1828. Το ψευδόνυμο της ήταν “römische Amazone”!
Το αξιοθαύμαστο όμως ήταν ότι την εποχή εκείνη στη Γερμανία μια γυναίκα ξιφομάχος θα παρουσίαζε τη τέχνη της ξιφασκίας! Αυτό ήταν κάτι το πρωτοφανές. Ωστόσο η παρουσίαση είχε μεγάλη επιτυχία και ζητήθηκε και δεύτερη παρουσίαση αυτού.
Το νέο δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα ‘Didaskalia’ της Φρανκφούρτης. Η εφημερίδα εκδίδονταν από της 1.1.1823 έως το 1933. Ωστόσο τα αρχεία της υπάρχουν έως σήμερα. Το παράδοξο ήταν πως οι Γερμανοί είχαν ενθουσιαστεί με την Ιταλίδα ξιφομάχο, αντίθετα οι Ναζί είχαν δει το άρθρο με καλό μάτι και το λογόκριναν.

 

 

 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s